Ісус Христос - добрий Пастир

 

Ісус Христос – добрий Пастир

 

Нелегко людині за допомогою обмеженого розуму збагнути всюди присутнього, всемогутнього, всезнаючого і безмежно люблячого Бога. А ще важче Його описати. Тому Біблія у притчах відкриває нам деякі Божі прикмети і його діяння в історії людства.  Притчі мають на меті через звичайні події щоденного життя наблизити нас до розуміння Божих Таїнств, піднести від земного до небесного.

Так бачимо особу Ісуса Христа Спасителя зображеного у притчах «про доброго Самарянина»; «садівника, який підживлює безплідну смоківницю», «заблукану вівцю», «доброго Пастиря».

Образ Ісуса доброго Пастиря є милим серцю кожного християнина, адже в ньому наочно передається головна тема Євангелія - Божий Син прийшов, щоби спасти кожного грішника. Спаситель людства бере грішну людину на плечі, щоби через свій хрест, воскресіння і вознесіння примирити її з Отцем і привести знову до дому Небесного Отця.

 Для української філії Школи Євангелізації Апостола Андрія ця ікона Ісуса Доброго Пастиря з самих початків існування Школи стала близькою. Вона супроводжувала нас майже на всіх курсах Школи. Вона постійно нагадує нам про Того, хто насправді навертає людські душі, зціляє, спасає і є прикладом для наслідування.

Але перш ніж говорити про прикмети Ісуса Христа доброго Пастиря, слід зауважити, що пастирська тема є вже досить поширеною у  Старому Завіті, адже ізраїльський народ в основному був народом кочівним, народом пастухів. Випасання своїх стад було їхнім головним заняттям і тому шукаючи завжди нових пасовищ вони були змушені кочувати, міняти місце проживання.

Словом пастир у Старому завіті називаються також духовні і політичні провідники ізраїльського народу; патріархи, царі, судді. Але не завжди добре вони виконували цей свій обовʼязок. Тому пророки Єзекиїл (34) і Єремія (23) за наказом Божим прокують проти злих пастирів:

«Так говорить Господь, горе пастирям Ізраїля, що пасуть самих себе! Чи ж не вівці пастирям пасти? Ви пили молоко, вдягались у вовну, різали що було гладке, овець же не пасли. Слабих овець ви не підсилювали, недужих не гоїли; ранених не перевʼязували, загублених не шукали. Ви правили ними жорстоко і насильно. Так говорить Господь Бог: Ось я проти пастухів. Я заберу моїх овець із їхніх рук і не дам їм більше пасти мої вівці. Вони не будуть більше пасти самих себе. Я вирву в них із рота мої вівці, і не будуть більше вони їм їжею.Так бо говорить Господь Бог: Сам, сам я буду дбати за моїх овець і буду їх доглядати. Як пастух наглядає за своїм стадом, стоячи серед овець, що були порозбігалися, так наглядатиму і я за моїми вівцями. Я приведу їх назад з усіх тих місць, куди вони хмарного дня під темряву були порозбігались. Я виведу їх з-між народів, і позбираю їх із чужих країн, і приведу їх у їхню землю. Я буду пасти їх по горах ізраїльських, коло потоків і по всіх заселених місцях країни. Я буду пасти їх по гарних пасовиськах, випаси їх будуть на високих горах ізраїльських. Там вони будуть відпочивати на гарному випасі й пастись на тучному пасовиську, на горах ізраїльських. » (Єз 34, 2-4; 10-14).

 

І ось у пророка Єремії маємо пророцтво про Месію, доброго Пастиря:

«І поставлю над ними вівчарів, що їх пастимуть; і вже не будуть страхатись, ані боятись, і ні одна з них не загубиться, - слово Господнє. Ось настане час, - слово Господнє, - і я пробуджу для Давида праведний пагін, що владарюватиме як цар і буде мудрим, буде чинити на землі суд і справедливість. За його днів спасеться Юда, й Ізраїль житиме безпечно. Ось ім'я його, яким його будуть звати: Господь - наша справедливість.» (Єр 23, 4-6).

Ось так Адонай, Бог Ізраїля, через пророцтва готував місію доброго пастиря Ісуса Христа, навіть вказавши через пророка Міхея його місце народження:

«Ти ж, Вифлеєме-Ефрато, занадто малий єси, щоб бути між тисячами Юди. З тебе вийде мені той, хто має бути Володарем в Ізраїлі; його походження із давніх-давен, з днів споконвічних… І він стоятиме й пастиме у Господній силі та величі імени Господа, Бога свого» (Міх 5; 1,3).

Отож світ, все людство очікувало на прихід доброго Пастиря, слуги Божого, Месії, який буде справедливо і з любовʼю пасти людський рід.

У притчі про доброго Пастиря ми чуємо, що Ісус називає себе тим добрим Пастирем (Ів 10, 11). Які ж прикмети повинен мати добрий Пастир:

-         Він повинен провадити своє стадо дорогою певною на буйні зелені пасовища, а вівці які знають його голос повинні йти за ним.

-         Пастир є провідником і співучасником подорожей і життя свого стада. Він перебуває завжди з ним і ділить з ним голод, спеку, негоду, небезпеку.

-         Заданням пастиря є лікувати поранених овечок, відшукувати заблуканих, боронити їх від хижих звірів. Тобто любити їх.

Отож добрий душпастир навіть своє життя наражає на небезпеку задля овечок. І всі ці риси доброго пастиря ми бачимо у житті і спасительній місії Ісуса Христа.

-         Він веде нас за допомогою слова і власних вчинків на зелені пасовища життя вічного. Дає своїй пастві правдиву поживу, слово істини, вказує певну дорогу до Царства Божого.

-         Він перебуває серед свого стада, приймаючи людську природу стає одним з нас. Переносить на собі всі людські терпіння, тілесні і душевні. І сьогодні Він є між нами тим Добрим  Пастирем, який пасе нас у Святих Тайнах, годуючи своїм Пресвятим Тілом і Кровʼю.

-         У Святій Тайні покаяння Ісус Добрий Пастир лікує рани наших душ, а у Тайні Єлеопомазання зціляє також недуги наших тіл. Своєю наукою і благодаттю Він боронить нас від ворогів – диявола і його слуг. Христос як Добрий Пастир віддає за нас своє життя щоби не віддати нас на поталу ворога.

-         Але все це Він робить, бо любить кожну свою овечку, тебе і мене. Це найкраща ознака доброго Пастиря в особі Ісуса Христа є присутня в найвищій мірі. Хто проти нас якщо Ісус Христос наш добрий, люблячий Пастир є з нами. Нехай буде за це благословенний з Отем і Святим Духом по всі віки. Амінь.

 

 

  • Portuguese, International
  • English
  • Русский
  • Українська